Vese transzplantáció Magyarországon

Magyarországon évente kb. 300 veseátültetést hajtanak végre, míg körülbelül ezren vannak várólistán. A dialíziskezelésen részt vevők száma hat ezer körül van. A dialíziskezelés kényelmetlen, fájdalmas, és jelentősen rontja az életminőséget: a betegnek hetente többször több órát kórházban kell töltenie, amíg átmossák a vérét. Emellett dolgozni, utazni, normális életet élni csaknem lehetetlen. Arról szemérmesen hallgatni szokás, hogy a várólistán levők közül évente hányan halnak meg, illetve válnak a transzplantációra alkalmatlanná. Ugyanakkor a művese-kezelésre szoruló betegek száma évente 6-8 százalékkal nő.

Az átültetésre használható, ideális vese fiatal, egészséges donortól származik. A motoros balesetekben elhunytak kiválóan megfelelnek, de a legjobb az élődonortól származó vese lenne. Magyarországon azonban 100 veseátültetésre csupán mintegy kettő élődonortól származó vese jut, míg például Norvégiában 40. Ez az adat megdöbbentő.
Nemcsak mi állunk nagyon rosszul. Az Egyesült Államokban körülbelül 70 ezren vannak várólistán és évente 17 ezren kapnak új vesét, de ugyanakkor majdnem 4 ezren meghalnak, mielőtt sorra kerülnének. Ellentétben az Egyesült Államokkal, nálunk az agyhalott beteg szervei eltávolíthatók, hacsak az illető nem rendelkezett korábban másképpen. De az átültethető szervek hiányát ez az intézkedés sem enyhíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.