Tanácsok a szív felerősítéséhez

Christian Barnard, a világhírű szívsebész meg volt róla győződve, hogy ma már senkinek sem kéne infarktusban meghalnia. Három éve jelent meg a könyve, melyben tanácsokat ad olvasóinak, hogyan kell megőrizni a szív egészségét. A híres személyiségek kedvenc orvosa a kardiológia legfrissebb kutatásairól ír és ráadásul az egészet egy kis jóízű humorral fűszerezi. Az emberi test létfontosságú szervének szakértője például elgondolkozott: “Nem értem, miért csapunk akkora hűhót a szív körül. Igaz, különösen hangzana, ha azt mondanánk kedvesünknek, hogy tiszta tüdőből szeretjük.” De komolyra fordítva a szót: Barnard professzor tanácsai mögött sokéves tapasztalat rejtőzik, úgyhogy – vegyük szívünkre!

1. Felejtse el a radikális diétákat
A diéták nemcsak depressziót idéznek elő, hanem betegségeket is. Egy amerikai felmérés szerint a karcsúság megszállottjai kétszer olyan hajlamosak a szívbetegségekre, mint a normálisan étkezők. Vagyis: felejtsék el a radikális diétákat! Inkább kisebb porciókat fogyasszanak sok zöldséggel és gyümölccsel.

2. A megfelelő zsírokat válassza
Vannak akik soha semmilyen zsírt nem fogyasztanak, mert valahol azt olvasták, hogy a zsírok az elhízás okozói. Ez nem igaz. Az amerikai szupermarketekben már évek óta kaphatóak az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek és az amerikaiak mégis kövérebbek, mint valaha. A szakértők szerint helyes, ha csökkentjük a zsírmennyiséget ételünkben, de nem túlzottan, mert pl. elveszíthetjük kedvünket a szexhez is.

3. A vörösbor egészséges
Arról, hogy ha naponta elfogyasztunk egy pohár vörösbort, ezzel segítünk a szívünknek, már írtunk. Ezzel sok orvos egyetért. A szekundáris növényi anyagok megakadályozzák az érelmeszesedést. Napi egy pohár vörösbor akár 60%-al is csökkentheti az infarktus rizikóját.

4. Több bioaktív anyagot
A zöldségek és gyümölcsök sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek és a rák rizikóját. A zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztása erősíti immunrendszerünket, csökkenti a koleszterinszintet vérünkben, és pozitív hatással van a szívünkre.

5. A vitaminok fontosak
Helyes, ha ön szereti a gyümölcsöt és a zöldséget, de ne gondolja, hogy ezzel bebiztosította a szükséges vitaminokat teste számára. Ugyanis, sajnos, a vitaminok az egészséges növényekből eltűntek. Például az alma 80%-al kevesebb C vitamint tartalmaz, mint 15 évvel ezelőtt. Ez azért van, mert általában a mai zöldség és gyümölcs még éretlen állapotban van leszedve és exportálva messzi országokba, ahol aztán művileg beérlelik. Ezért fontos antioxidánsokat szedni, C és E vitamint, szelént, kalciumot és magnéziumot.

6.Vegyünk példát a görögökről
a görögöknek 95%-al kevesebb problémájuk van a szívükkel, mint az amerikaiaknak vagy a németeknek. Azoknál a pácienseknél, akik a görög példa szerint étkeztek, 70%-al csökkent az infarktus rizikója. Ha szeretne úgy étkezni, ahogy a görögök, használjon sok oliva olajat és gyakran egyen halat és zöldséget hús helyett.

7.Sózni szabad
Ha az orvos nem írt elő önnek speciális sótlan diétát, nem szükséges kiiktatni a sót az ételből. Egy amerikai felmérés szerint csak a páciensek egy negyede reagált vérnyomáscsökkentéssel a sótlan ételre.

8.Felejtse el a koleszterint
Vannak fontosabb dolgok is, mint a folytonos koleszterinszint ellenőrzése. A szakértők azt állítják, hogy ha egy egészséges ember koleszterinszintje 300mg/dl alatt van, egyszerűen ignorálja.

9.Kapcsolja ki mobil telefonját és számítógépét
A mai társadalom túlontúl szennyezett a technika eszközeivel. Naponta rengeteg hírt kapunk – faxon, mobil telefonon, e-mailen, stb. A félelem, hogy valamiről lemaradunk, két lábon járó telefonautomatákká varázsolt bennünket. A mobil telefonok egy újfajta stressz okozói: akkor is telefonálunk, amikor az agyunknak és a szívünknek pihennie kéne.

10.Egy kis szundítás az irodában nem árt
Ha ön napközben 20-30 percet szundít, rájön, hogy javul a kedve és összpontosítási készsége. Sok amerikai cég már régen létrehozott külön helységeket, ahol alkalmazottai pihenhetnek. Ha nincs a munkahelyén ágy, nyugodtan tegye le fejét az asztalra és hunyja be a szemét.

11. A szórakozás szükséges
Észrevette, hogy az autójával többet törődik, mint a saját testével? Nem lépi túl az autó motorja által megszabott maximális sebességet, mert fél, hogy négykerekű kedvence technikai állapota rosszabbodik. Akkor hát miért követel maximális teljesítményt saját testétől és pszichikájától? Ha fáradt, sétáljon egyet vagy egyszerűen nézzen ki az ablakon tíz percig.

12.Kerülje a zajt
A zaj a dohányzás után a második jellegzetes tényező, amely veszélyezteti a szívet. Sok kutatás bizonyítja, hogy a munkahelyi zaj nélkül csökkenne az infarktus rizikója kb. 16%-al.

13. A fő rizikótényező
Sajnos, a dohányzás nemcsak a dohányzóknak árt. Erről nem szabadna a kíméletlen dohányzóknak a nem dohányzókkal kapcsolatban megfeledkezniük. Bizonyított tény, hogy a passzív dohányzóknál sokkal gyakrabban észlelnek artériazavarokat, mint a dohányzóknál. Ugyanis a dohányzók szervezete kifejleszt egy bizonyos védőmechanizmust, míg a nem dohányzók szervezete sokkal érzékenyebben reagál. Szerencsére a dohányzáshoz való hozzáállás ma változik – már a nem dohányzás a menő.

14. Ne árulja el titkait
A partnerkapcsolatot védeni kell, mert tőle is függ, egészségesek leszünk-e. Bizonyított tény, hogy a házasságban élők ritkábban halnak meg infarktusban. Majdnem minden kapcsolatot meg lehet menteni, ha időben kezdjük el. Tanulja meg megtartani apró titkait, mert ha tökéletesen fogják ismerni egymást partnerével, elszáll kapcsolatukból a szenvedély. A naponta “adagolt” hosszú csók pedig energiával tölt fel.

15. Ne féljen a változástól
Rengeteg ember számára a munkahelye óriási megterhelést jelent. A helyzet rendkívül súlyos akkor, ha munkahelye a harag és a frusztráció forrásává válik. Ilyenkor ne habozzon – mondjon fel!

16. Állatok, mint terapeuták
Akinek vannak állatai, ritkábban szenved szívbetegségektől, nem magányos és könnyebben köt új kapcsolatokat. Ezek az emberek jobban fel tudnak szabadulni és ha szomorúak, kis kedvencük kitűnően fel tudja őket vidítani.

17. Válasszon sportot
A sport 72%-al képes csökkenteni az infarktus rizikóját. Még a dohányzóknál is csökken a szívműködés felmondásának veszélye, ha rendszeresen mozognak. A szív szempontjából ideális sportnak számít pl. az úszás, a hosszú séták, a sífutás, a biciklizés, a turisztika.

18. Legyen győztes, mint Niki Lauda
Ahogy egyszer figyeltem Nikit, arra gondoltam: “Niki annyit edz, hogy csak a nézéstől izomlázat kapok. Mondtam is neki, hogy csodálkozom, miért kell egy autóversenyzőnek ennyit edzenie, amikor csak a volán mögött ül. Aztán rájöttem, milyen kitűnően állt Lauda a saját testéhez. A sport és a siker elválaszthatatlanok, a sport győztesekké tesz.

19. Ajándékozzon vért
Ha ön a véradók közé tartozik, jó hírünk van a számára: az új felmérések kimutatták, hogy így nagy esélye van az infarktus elkerülésére.

20. Mutassa ki gyengeségeit
Az infarktus rizikója hihetetlenül csökken, ha ön lemond arról, hogy mindenáron tökéletes legyen. Vallja be hibáit. Az, aki nem szégyelli gyengeségeit, tulajdonképpen erejét és önbizalmát demonstrálja.

21. Szívből jövő nevetés
Komolyan kéne vennie a humort és a lehető leghangosabban kéne nevetnie. A nevetés közben sok endorfín – a boldogság hormonja – képződik, amely csökkenti a fájdalomérzést, erősíti az immunrendszert és így megelőzést biztosít az infekciók, rák és a szívbetegségek ellen.

22. Ne legyen túl szomorú
A szomorkodás fontos, de veszélyes. Néhány kimutatás szerint a sors nagy csapásai emelik az infarktus rizikóját. Ha nagy csalódás éri, inkább foglalja el magát, vegyen magának egy csokit vagy lepje meg magát egy kedves ajándékkal.

23. Ne dühöngjön
Aki folyton dühöng, nem engedi, hogy immunrendszere teljes gőzzel dolgozzon. Ezért próbáljon meg hideg fejjel létezni. Nemcsak szívének, karrierjének is jót fog tenni.

24. Találjon barátokat
A magányosakat kétszer akkora rizikó fenyegeti, mint a “társas lényeket”.

25. Higgyen valamiben
A hit nemcsak hegyeket mozgat, hanem az immunrendszert is erősíti. Hihet Istenben vagy a technikai fejlődésben, de ami fontos, higgyen önmagában is. Ha ön még ráadásul optimista, akkor még jobban erősíti immunrendszerét.

26. Szabaduljon meg az unalomtól
Minden reggel sajtos kiflit reggelizik, 15 éve ugyanazon a helyen tölti a szabadságát, ráadásul ugyanabban a hotelben. Az ember nehezen válik meg sokéves szokásaitól. Ha ön még semmit nem tett egészsége javításához és szíve megmentéséhez, itt az ideje, hogy megváltoztassa életmódját. A dohányzás, a stressz, a mozgás hiánya a legnagyobb rizikótényezők szívére. Mi lenne, ha most rögtön meghúzná a vészféket?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.