Így kerülheted el a dugót a horvát autópályán

Nyáron Európa egyik legfelkapottabb idegenforgalmi célpontja Horvátország lett a napjainkban. Ennek oka, hogy több desztinációt a terror fenyegetettség miatt jóval kevesebb turista látogat, így Egyiptomot, Törökországot vagy Tunéziát. Horvátországban jellemzően kocsival utaznak a turisták, bár jól kiépített autópálya hálózattal rendelkezik az ország, a szezonban nem ritkák a több órás várakozások egy-egy útfelújítás miatt vagy a feltorlódott fizető kapuknál. A horvát autópálya árak a nyári szezonban magasabbak, mint más időszakban, 2017-ben 10%-al emelkedtek az árak.

Mit tegyünk, hogy gyorsabban érjünk az úti célunkhoz?

1. Tervezzük meg az útvonalat előre, próbáljunk utána járni az útfelújítások helyének. Talán a legjobb ingyenes útvonaltervezőt a Google térkép nyújtja, itt valós időben a forgalom nagyságát is érzékelhetjük. Hasonló szolgáltatást nyújt a Wazze GPS, Térkép és Navigációs applikációja is, ez az egyik legjobb, a felhasználók jelentésén alapuló szolgáltatás. Mindkét applikációhoz internet szükséges, de 2017.06.15.-vel az EU területén az internetet érintő roaming díjakat eltörölték. (érdemes utazás előtt érdeklődni a telefon társaságnál)

2. Horvátországban a turnusváltás általában szombatra esik, ezért lehetőség szerint kerüljük el a szombati utazást.  Amennyiben lehetőségünk van, utazzunk hétköznap. Kellő körültekintéssel utazhatunk éjszakai is, amikor kisebb forgalomra számíthatunk.

3. A horvát autópályán lehajtáskor, fizetős kapuknál kell kifizetni a megtett útdíjat. A kapuknál lehetséges készpénzben kunában vagy euróban fizetni (itt a legnagyobb a dugó), bankkártyával (kicsit jobb opció) vagy előre feltöltött ENC készülékkel fizetni. Magyarországon ilyen készüléket meg is vásárolhatunk (problémás az aktiválása, feltöltése, stb) vagy bérelhetünk is, ebben az esetben az ügyfélszolgálat elvégez helyettünk mindent. Az ENC készülék bérlése ingyenes, csupán a tervezett útvonal összegét kell előre feltölteni a készülékre. Hazaérkezés után a cég pontos elszámolást készít, ha többet utaztunk akkor a különbözetet elkérik, ha kevesebbet, akkor visszafizetik az útdíj összegét.

4. Nézzük meg a horvát autópálya vállalat weboldalát, talán friss információkhoz juthatunk a fentiekkel kapcsolatban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.