Francia paradoxon

Történetünk francia, szívhez szóló, de ezúttal nem erotikus. A jelenséget a franciák ’le paradox francais’-nak , azaz a francia paradoxonnak nevezik. Náluk ugyanis roppant alacsony a szív-, és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők száma. A szívbajosok viszonylag alacsony aránya feltehetően a vörösbor rendszeres fogyasztásának köszönhető.
Pedig az átlag francia nagy kedvelője a zsíros sajtoknak, és más magas zsírtartalmú ételeknek, amit jól mutat a vér koleszterinszintjének az Egyesült Államokban mért adatokkal való hasonlósága. A tudósok úgy vélik, a franciák rejtett védelemének kulcsa, a resveratol nevű szerves vegyületben keresendő. A szőlőszem héjában található természetes gombaölő, a resveratol nemcsak a ’jótékony’ HDL-koleszterin szintjét emeli, hanem gátolja a vérlemezkék alvadását is, hogy azok artériákat elzáró vérrögöké ne váljanak. A vörösbor, ami színét a szőlőhéjtól kapta, sokkal több resveratolt tartalmaz, mint a fehér. Ehhez az igen érdekes jelenséghez hozzátartozik az is, hogy a franciák a világ legnagyobb borfogyasztói, ennek ellenére a májbántalmak náluk az összes halálesetnek csak 2 %-át teszik ki.

A másik érdekes jelenség a görögországi Krétán élő gazdálkodók magas életkora. Nem ritka közöttük a 100 évet megért öreg. Érrendszeri betegség jóformán ismeretlen a hagyományos mediterrán étrendet (sok hal, sajt, tejtermék, zöldségek) követők között. A tudományos világ magyarázata erre vonatkozóan a következő: olívaolaj. A mediterrán vidék lakói tudniillik évezredek óta rengeteg olívaolajat isznak. Igen, isszák. Szerintem is az ördögbe az ízlésükkel, de a vizsgálatok azt sejtetik, hogy az olívaolaj mono-telítetlen zsír tartalma csökkenti a káros LDL-koleszterinszintet, míg a HDL-t érintetlnül hagyja. A szívinfarktus jóformán kizárt.

Érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.