Embrionális sebészet

Ha minden fogamzóképes nő napi 0.4 milligramm fólsavat szedne terhesség előtt és az első trimeszter alatt, a nyitott gerinccel való születés esélyeit 50-75%-kal le lehetne csökkenteni. Egy egészséges fiú születése nem szokott olyan nagy hír lenni. Viszont annak a gyermeknek a születési körülményei, aki tavaly a Philadelphiai Gyermekkórházban látta meg a napvilágot, megkövetelik, hogy nagy hír legyen belőle. A gyermeket még születés előtt nyitott gerinccel diagnosztizálták, és hála egy méhen belüli sebészeti beavatkozásnak, amit Scott Adzick sebész végzett el, mára csupán apró testi jelek árulkodnak a betegségről.

A nyitott gerinc az egyik leggyakoribb születési rendellenesség az Egyesült Államokban, és rettenetes problémákat okozhat. A betegség a terhesség első hónapjában alakul ki, amikor a gerincvelőt nem zárja teljesen körbe a gerincoszlop, és bénulást, mentális visszamaradást és vízfejűséget okozhat.

A tüneteket, valószínűleg, toxinok okozzák, amik roncsolják a szabadon hozzáférhető idegsejteket. A magzatvízben lévő embrió vizelet a baj legnagyobb okozója. „Egyszerűen megsemmisíti a gerincvelőt,” magyarázza Adzick. Remélte, hogy ha sebészi úton bezárják a gerincoszlopot, a rendellenes fejlődés kockázata csökkenthető.

Minden ezer gyermekből egy nyitott gerinccel születik az Egyesült Államokban. A fejlődési rendellenesség a fogamzás utáni 3-4. hétben alakul ki, mielőtt a legtöbb nő egyáltalán megtudja, hogy terhes.

Adzick felnyitotta az anya méhét, és a 23 hetes magzat hátából vett izom és bőr darabok segítségével összezárta a gerincet védtelenül hagyó lyukat, ami a hát felső részétől majdnem egészen a gerinc aljáig tátongott.

Mikor a gyermek 7 héttel később megszületett, egyedül egy jobboldali dongaláb és enyhe merevség a bal lábában utalt a betegségre. Ezektől eltekintve a most tíz hónapos fiú teljesen egészséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.