Egyre többen regisztrálnak a határon túlról

A 2014-es évi parlamenti választásokra az új törvények szerint előzetesen regisztrálni kell, csak így lehet rész venni a voksoláson. Most már határon túlról is lehet szavazni a kettős állampolgároknak. Nekik is, akárcsak a helyieknek, regisztrálni kell. A választási iroda szerint ezt egyre többen teszik ezt meg, hisz a január elejei összesítés szerint ez a szám már meghaladta a 114 ezret.

Legtöbben természetesen az elcsatolt területekről kérték a regisztrációt. Az előzetes adatok szerint eddig a világ 61 országában vannak olyan magyarok, akik szeretnének szavazni 2014-ben. Ezek ismeretében a pártoknak már nem csak Magyarországon érdemes kampányolni, hanem az olyan területeken is, mint például Románia, hisz innen regisztráltak eddig a legtöbben. Ugyanakkor Németországban, Szerbiában vagy az Amerikai Egyesült Államokban is érdemes egy kis hírverést csinálniuk a pártoknak, hisz ebből a három országból is viszonylag sokan jelezték a választásokon való részvételi szándékukat.

A Karib-térségből, a Dominikai Köztársaságból és az arab félszigetről az Egyesült Arab Emírségekből is érkeztek még regisztrációk. A listán szerepelnek még Ausztrália, Svájc valamint Svédország is. Érdekes tényként kezelik azt is, hogy például Ausztriában, Ukrajnában valamint Szlovákiában a törvény tiltja a kettős állampolgárságot, mégis több regisztráció is érkezett innen.

Annak érdekében, hogy az állampolgár a választási irodával kapcsolatot tudjon tartani, meg kell adjon egy úgynevezett értesítési címet. Ez lehet e-mail cím vagy faxszám. A lényeg, hogy nem a lakcímét kell megadnia. A legtöbb regisztráló e-mail címet adott meg értesítési címnek. Fontos tudni, hogy a választás teljes mértékben anonim lesz. A leadott voksokat dupla borítékban kell visszajuttatni a Nemzeti Választási Irodához. Pálffy Ilona irodavezető elmondása szerint személyes adatok csak a külső borítékon lesznek, de ezt a beérkezéssel egy időben azonnal meg is semmisítik, így nem lesz visszaellenőrizhető, hogy ki kire szavazott.

A választási irodában sokkal több regisztrációra számítanak az elkövetkező pár hétben, valamint a választásokat megelőző hetekben, mert mint az irodavezető elmondta, sokan szeretik az utolsó pillanatra hagyni a regisztrációt. Pálffy Ilona szerint az iroda teljes mértékben fel van készülve a nagyobb számú határon túliak regisztrációjára.

Áder János köztársasági elnök elmondása szerint azért tűzte ki ilyen korán a parlamenti választásokat, hogy ne húzódjon el a kampány, inkább alakuljon meg minél hamarabb a kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.