Az autópálya-matricák árainak áttekintése

Jelenleg hazánkban az autópálya-matricák csoportosítása két szempont alapján történik: az egyik a gépjármű kategóriája, a másik pedig a vignetta „hatálya”, vagyis az, hogy időben, illetve területileg meddig és hol használható.

Ennek alapján 17 különféle matrica közül választhatnak az autósok, amiben az ár meghatározó tényező, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyit kell kifizetni az úthasználatért. Az autópálya-matricák ára gépjármű-kategóriánként: a most forgalomban lévő matricák közül a D1 kategóriába tartozó gépjárművekre kell a legkevesebbet fizetni, kivéve a 10 napos vignettákat, itt ugyanis még létezik a D1M – azaz motorokra érvényes – kategória. Ahogy haladunk följebb a kategóriákban, a matricák is drágulnak, hiszen egy nehezebb gépkocsi jobban megterheli az utakat, vagyis logikus a magasabb díj. Ennek alapján a D1 kategóriában egy éves országos matrica ára 42.980 forintba kerül, csakúgy, mint a D2, illetve az U (D2 és B2 járművek vontatmányai) esetében. Az éves országos vignetta csupán a B2 kategória esetében változik, ezen járművek esetén a díj 199.975 forint.

Az autópálya matricák ára az érvényesség hatálya alapján: az autópálya matricák esetén kétféle jogosultsági kört különböztetünk meg: ezek a területi, valamint az időbeli alapúak. A területi érvényesség két további kategóriára bontható, az országosra és a megyeire. Az országos vignetta árakról már esett szó, míg a megyeiek költsége a D1 és U kategóriában 5.000 forint, a D2-nél 10.000, míg a B2 esetén 20.000 forint. Az időbeli jogosultság alapján háromféle kategória létezik: 10 napos, havi, valamint az éves. Ezek közül a 10 napos a legolcsóbb, itt a következőképpen alakulnak az árak: a D1M-nél 1.470, a D1 és U esetén 2.975, a D2 kategóriában 5.950, végül a B2 esetén 13.385 forint. A havi autópálya díjak az alábbiak szerint változnak: D1 és U kategóriában 4.780, a D2 esetén 9.560, míg a B2-nél 21.975 forint egy matrica ára. Mielőtt megvenné az autópálya matricát, győződjön meg róla, hogy a gépjárműve melyik kategóriába tartozik, mert amennyiben nem megfelelő vignettával rendelkezik, úgy büntetésre számíthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.