A H-vitaminról

A H-vitamin, más néven biotin, vízben oldódó vitamin. A C-vitamin szintéziséhez H-vitaminra van szükség, de elengedhetetlen a szervezet megfelelő zsír- és fehérje-anyagcseréhez. A B2-, B6-, és az A-vitaminnal, valamint a niacinnal együtt segít egészségesen tartani bőrünket.

Miért fontos a H-vitamin?

– késlelteti a haj őszülési folyamatát
– lassítja a kopaszodást.
-enyhíti az izomfájdalmakat.
– megelőzi a különböző bőrbetegségeket, például az ekcémát

A H-vitamin hiány tünetei

A H-vitamin hiányának tünetei a különböző bőrbetegségek, nagyfokú kimerültség és a zsíranyagcsere-zavarok. Hajhullás, hámlással járó bőrgyulladás, étvágytalanság, émelygés és izomfájdalmak léphetnek fel a biotin hiánya miatt. Szerencsére szervezetünk könnyen hozzájut ehhez a vitaminhoz, nem kell különösebb gondot fordítanunk bevitelére az étrend megtervezésekor. Hiánya olyan betegeknél fordulhat elő, akiket hosszabb ideig infúzióval táplálnak. Túladagolás esete nem ismert.

A H-vitamin természetes forrásai

A biotin kis mennyiségben minden állati és növényi táplálékban megtalálható. A máj és a vese sok H-vitamint tartalmaz. A dió, a sörélesztő, a tej, a tojássárgája, a fényezetlen rizs, a sajtok, a joghurt és a teljes kiőrlésű kenyér szintén a biotin természetes forrásainak számítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.