A gyertyák csonkig égnek

Márai Sándor világsikerő regényéből készített filmes adaptációt Iglódi Isván álmodta vászonra, de sajnálatos módon inkább egy rosszul sikerült tévéjáték lett belőle, mint egy igazán nagy mozi.

Meg kell hagyni igen merész vállalkozás volt Márai Sándor, A gyertyák csonkig égnek címő világsikerő regényét filmre vinni. Annál is inkább, mert egy ennyire statikus mő elég nagy fantáziát kellene igényeljen, ahhoz, hogy, élvezhető mozit csináljanak belőle. Iglódi István, a film rendezője azonban a végeredményt elnézve, a legkevésbé se tudta ezt a színvonalat elérni. Ez a másfél órás produkció ugyanis mindennek nevezhető, csak éppen nagysikerő mozifilmnek nem.

A gyertyák csonkig égnek egy steril, annak idején a magyar tévén vetített tévéjátékokhoz hasonlít, de talán még annak is túlságosan unalmas. Persze, a film alapanyagát tekintve, Márai regénye sem egy akciódús műremek, hanem egy lelket tipró dráma. Ettől függetlenül egy filmet készítő hozzáértő, kell, hogy találjon olyan elemeket, amelyekkel “szórakoztatóvá” teheti a mozit. A film minőségén tovább ront a rengeteg üresjárat, amely még lassabbá teszi a cselekményt, emellett néha gondok jelentkeztek a világítással és az utószinkronnal is, amely igencsak szembetűnő a néző számára.

A film fő szerepeit a nemrégiben elhunyt Agárdy Gábor valamint Avar István játssza, utóbbi sajnos nem túl nagy sikerrel. A mozi néhány percében már szinte kitőnt, hogy Avar számára a hosszas monológok túl nagy falatot jelentettek, míg Agárdy már a megjelenésével előre vetítette, hogy itt csak neki teremhet babér. Bár a film összességét tekintve egy másfél órás “gyötrelem”, amellett azonban nem mehetünk el szó nélkül, hogy miképp jelenítette meg a csalfa barát szerepét Agárdy. Agárdy Gábor jutalomjátéka ez a tévéjáték, minden pillanatban jelen van a vásznon, sugárzik egyénisége, természetesen s nagyszerően játssza végig Konrád szerepét.

Színészi szempontból tovább is lehetne ecsetelni az éppen hogy, csak elégséges produkciót. Mihály Pál, a vadász szerepét ugyanis jóformán elripacskodta. Az egész film hangulatához képest is “túl sok” volt az ő karaktere, de egyébként is túldimenzionálták a szerepet, ami meglehetősen visszásnak hat a vásznon.

A gyertyák csonkig égnek produkcióval tehát ismételten bebizonyosodott, hogy ha túl nagy a falat, akkor inkább hagyjuk ott, minthogy belebukjunk.

A gyertyák csonkig égnek

Szereplők:
Agárdy Gábor
Avar István
Csernus Mariann
Tompos Katalin
Mihály Pál

Rendezte: Iglódi István
Fogtaókönyv: Pozsgai Zsolt
Operatőr: Szalay András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.